Peroxydation ja sisä-molekyylireaktio
Oliiviöljyt härskiintyvät ajan myötä. Härskiintyminen on kemiallinen muutos kasviöljyjen molekyylirakenteissa. Samat kemialliset mekanismit vaikuttavat myös eteerisiin öljyihin. Luonnollisesti liuenneen hapen läsnäolo öljyissä käynnistää nämä kemialliset reaktiot. Ne kiihtyvät valon, ilman, lämpötilan vaihteluiden tai erilaisten epäpuhtauksien läsnä ollessa.
Tämän "vanhenemis"-mekanismin reaktiovaihe jakautuu kahteen vaiheeseen: peroksidaatioon ja sisä-molekyylireaktioihin (tai leviämisvaiheeseen).
Tieteellisessä kirjallisuudessa kuvataan useita esimerkkejä peroksidaatiosta. Tässä on esimerkki linaloolista, jota on runsaasti eteerisissä öljyissä. (Esimerkki: laventeli, lavandin, linalool-timjami, ruusupuu, salvia sclarea jne.).
Tässä kaaviossa linalool käy ensin läpi peroksidaation. Se tuottaa uuden yhdisteen: 7-dydroperoxy-3,7-dimetyyli-okta-1,5-dieeni-3-oli.
Ranskalainen yritys, joka on erikoistunut viiriäisten kasvatukseen Vosgesin alueella. Lähes 50 vuoden ajan perheyrityksemme on keskittynyt eläinten hyvinvointiin ja laatuun. Viiriäiset syntyvät, kasvatetaan, teurastetaan ja jalostetaan paikan päällä. Käytämme paikallista kasvipohjaista rehua. Osaamisemme perustuu eläinten valintaan ja hyviin kasvatusolosuhteisiin. Myymme kaikki tuoreet ja pakastetut tuotteemme ympäri Ranskaa, Eurooppaa ja suurille vientimarkkinoille.
Pakolliset analyysit:
Euroopan komission säädös säätelee oliiviöljyjen analyysejä: napsauta tästä
Oliiviöljyn on noudatettava tiettyjä fysikaalis-kemiallisia parametreja, jotta se voidaan merkitä VIERGE EXTRA, VIERGE tai LAMPANTE (kulutukseen kelpaamaton EHT:ssä).
Säädös 2568/91 11. heinäkuuta 1991, julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä, määrittelee kriteerit, joita on noudatettava (katso kaavio alla).
LAHN-laboratorio tarjoaa tavallisia analyysejä oliiviöljyistä: happoindeksi, peroksidi-indeksi, UVK-mittaus (K270 – K232). Niin sanottu "lampante" öljy on kulutukseen kelpaamaton EHT:ssä. Ne on tarkoitettu öljylampuille, mistä johtuu nimitys "lampante".
Analyysit K232 JA K270
Nämä fysikaalis-kemialliset mittaukset kertovat oliiviöljyjen hyvästä säilyvyydestä.
Ranskalainen yritys, joka on erikoistunut viiriäisten kasvatukseen Vosgesin alueella. Perheyritys on keskittynyt eläinten hyvinvointiin ja laatuun noin 50 vuoden ajan. Viiriäiset syntyvät, kasvatetaan, teurastetaan ja jalostetaan paikan päällä. Käytämme paikallisia kasvipohjaisia rehuja. Meidän osaamisemme perustuu toisaalta eläinten valintaan ja toisaalta hyviin kasvatusolosuhteisiin. Myymme kaikki tuoreita/pakastettuja tuotteitamme Ranskassa, Euroopassa ja suurille vientimarkkinoille.